Home Film & Televisie Ga Jij ‘The Crown’ Kijken? Lees Dit Dan Eerst!

Ga Jij ‘The Crown’ Kijken? Lees Dit Dan Eerst!

0

Elizabeth II zit ruim 60 jaar op de troon. Na al die tijd spreekt ze nog steeds tot de verbeelding. Dat geldt ook voor Peter Morgan, de bedenker van The Crown. Vanaf vandaag kan je het tweede seizoen van de immens populaire serie bekijken op Netflix.

Dit moet je weten uit het eerste seizoen

20 November 1947. Prinses Elizabeth trouwt met Philip, de hertog van Edinburgh – geboren prins van Griekenland en Denemarken. In 1948 krijgt Elizabeth haar eerste kind, prins Charles, en in 1950 volgt een dochter, prinses Anne. Het prinselijke paar brengt een paar zorgeloze jaren door tot de gezondheid van koning George VI (Jared Harris) het lijkt te begeven.

 

Tot 10 december 1936 had niemand verwacht dat de kleine prinses erfgename van de Britse kroon zou worden. Haar oom, Edward VIII (Alex Jennings), deed namelijk afstand van de troon om met zijn grote liefde Wallis Simpson (Lia Williams) te kunnen trouwen. Dit veroorzaakte een ongeziene crisis in het Britse vorstenhuis en bracht Elizabeths vader op de troon.

Kroning en crisis

Elizabeth en Philip bevinden zich in Kenia op het moment dat George VI op 6 februari 1952 aan de gevolgen van kanker overlijdt. Halsoverkop keert het paar terug naar Engeland als koningin Elizabeth II en haar gemaal Philip. Haar moeder, koningin Elizabeth, de Koningin-Moeder, verkeert in diepe rouw om het overlijden.van haar geliefde echtgenoot en koningin Mary (Eileen Atkins) staat haar kleindochter bij aan het begin van haar heerschappij. Groot is dan ook het verdriet wanneer de oude vorstin op 24 maart 1953 sterft.

Op 2 juni van dat jaar volgt de kroning van Elizabeth, een van de eerste evenementen die live op televisie te volgen was. Hier komen de oude en nieuwe wereld met elkaar in botsing, net zoals het koninklijke paar. Philip heeft het namelijk moeilijk met het feit dat zijn echtgenote in de eerste plaats vorstin is en dan pas zijn vrouw.

Prinses Margaret heeft dan weer een romance met de gescheiden Peter Townsend (Ben Miles). Zij zoekt de goedkeuring van haar zus voor een huwelijk, en lijkt die ook te krijgen. Elizabeth ziet zich echter verscheurd tussen haar rol als zus en hoofd van de engelse kerk. Bovendien is het etablissement de abdicatie van Elizabeth’s oom nog niet vergeten.

Redder van het vaderland

Winston Churchill ontmoeten we voor het eerst op het koninklijke huwelijk, waar hij als redder van het vaderland zijn grote entree maakt. Hij is gedurende het laatste jaar van George VI’s bewind premier en blijft dit ook in de eerste jaren van Elizabeth’s heerschappij. Politiek gezien krijgt hij heel wat weerstand, vooral omwille van zijn gevorderde leeftijd.

In 1952 vond The Great Smog plaats, de ramp die zich in aflevering vier voltrekt. Enorme luchtvervuiling zorgt ervoor dat het gewone leven lam komt te liggen en heel wat mensen in het ziekenhuis belanden. Venetia, secretaresse van Churchill, komt om het leven na een aanrijding in de mistige straten van Londen. Dit zorgt ervoor dat Winston actie onderneemt. Die reactie kwam in werkelijkheid ook traag op gang, Venetia is echter fictief en staat symbool voor de slachtoffers en is de impersonatie van enkele secretaressen van Churchill

Churchill moet na een beroerte bijna opstappen. Hij verdraait de waarheid echter zo dat de koningin de ernst van zijn toestand niet beseft. Wanneer ze hierover hoort geeft ze dan ook aan dat het landsbelang voorop dient te staan. Anthony Eden volgt de oude premier uiteindelijk op.

Daar eindigt het eerste seizoen dan ook. Het privéleven van het koningspaar staat onder druk, de Queen Mother probeert zich dan weer te schikken in haar nieuwe rol en de levenslustige prinses Margaret moet haar geliefde opgeven. Alles voor de plicht.

Prijsbeest

Het eerste seizoen van de populairste dramareeks van de laatste jaren is maar liefst 27 (!) keer in de prijzen gevallen. De serie heeft in totaal maar liefst 51 nominaties in de wacht gesleept. De reeks werd positief onthaald op verschillende gala’s, van de Emmy’s tot de BAFTA’s en alles daar tussenin.

Zelf hadden wij verwacht dat The Crown het goed ging doen als reeks, maar dat de reeks over het reilen en zeilen van Lilibeth (zo wordt de Queen echt genoemd door haar inner circle) en haar familie tot zo’n prijsbeest ging uitgroeien, hadden we niet zien aankomen. Om vrienden van ons te quoten (wanneer de reeks net uitkwam):

Ik ben echt geen fan van kostuumdrama, maar ik vind dit absoluut één van de beste reeksen van dit moment.

De belangrijkste prijzen werden uitgedeeld op de Golden Globes en de Emmy’s. Op de Globes werd The Crown uitgeroepen tot ‘Best Television Series’ en ‘Best Performance by an Actress in a Television Series’, beiden in de categorie Drama. De laatste was voor Claire Foy.

Ook de Primetime Emmy Awards waren een succes. Daar mocht de Crown maar liefst drie beeldjes mee naar huis nemen: John Lighow werd beloond voor zijn rol als Chutchill (‘Outstanding Supporting Actor in a Drama Series’) en werden twee afleveringen beloond.

Oude en nieuwe gezichten

In het eerste seizoen maakten we al kennis met een aantal personages zoals koningin Elizabeth (Claire Foy) en haar echtgenoot prins Philip (Matt Smith). Koningin Elizabeth, de Koningin-Moeder (Victoria Hamilton) en Elizabeths zus, Margaret (Vanessa Kirby) werden overtuigend vertolkt. Maar ook de rol van Prime Minister Churchill (John Lithgow) was sterk.

Het tweede seizoen zal, zoals dat met een goede reeks gaat, gepaard gaan met wat nieuwe namen. Zo zal Margaret trouwen met Anthony Armstrong Jones (Matthew Goode), hij kreeg de titel van Earl Snowdon. En we krijgen ook te maken met de Kennedy’s: JFK (Michael C. Hall), Jacky (Jodi Balfour) en Bobby (Julian Ovenden).

To be continued…

Seizoen twee voelt aan als een totaal andere serie. – Claire Foy

Peter Morgan pikt voor het tweede seizoen de draad op terug waar het eerste seizoen geëindigd is. We schrijven 1957. Anthony Eden is nog steeds premier maar zal zijn positie ondermijnd zien door de problematiek rond het Suezkanaal. Ook zijn opvolger Harold Macmillan (Anton Lesser) zal het zwaar te verduren krijgen.

Het koninklijk gezin zal ook worden uitgebreid met Andrew (1960) en Edward (1964). Maar er heerst niet enkel vreugde ten huize Windsor want de vermoede ontrouw van prins Philip komt aan bod. Ook zijn problematische kinderjaren zullen aan bod komen, net als zijn Solo World Tour (en de Olympische spelen van 1956).

De glamoureuze prinses Margaret zal dan weer in het huwelijk treden met Antony Armstrong-Jones en zelf een gezin stichten. Mogelijk zal ook de vriendschap van de prinses met Hollywoodster Elizabeth Taylor aan bod komen. De Koningin-Moeder zal dan weer te kampen krijgen met haar gezondheid gedurende de jaren 60. In deze periode maakt zij als eerste lid van het koningshuis een commerciële vliegtuigreis mee.

Op 22 november 1963 had één van de momenten van de 60’s plaats: de moord op president J.F. Kennedy. John en Jacqueline – kortweg Jackie –  Kennedy vormden het meest glamoureuze paar uit die tijd. Met de Kennedy-clan had het Amerikaanse volk nu ook zijn eigen soort royalty. Twee jaar voor zijn tragische dood bezocht het presidentiële paar Buckingham Palace en kwamen twee werelden bij elkaar. De serie zal inspelen op de vermoede jaloezie tussen Elizabeth en Jackie.

The Crown seizoen 2: Nu op Netflix

What about you?

Ga jij kijken? Zo ja, wat verwacht jij van seizoen 2? En denk jij dat seizoen twee net als het eerste in de prijzen gaat vallen? Laat het ons hieronder weten, in de reacties!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Filmwereld Door Elkaar Geschud: Disney Neemt Fox Over

Het is een belangrijke dag vandaag in de entertainmentwereld. Disney heeft Fox Entertainme…