Home Film & Televisie Filmwereld Door Elkaar Geschud: Disney Neemt Fox Over

Filmwereld Door Elkaar Geschud: Disney Neemt Fox Over

0

Het is een belangrijke dag vandaag in de entertainmentwereld. Disney heeft Fox Entertainment Group bijna volledig overgenomen. Die overname kan heel wat gevolgen hebben.

94 Jaar na haar oprichting staat Walt Disney sterker dan ooit. Het entertainmentbedrijf staat zelfs zo sterk dat ze het mediabedrijf dat 20th Century Fox tot nu toe in handen had, bijna volledig overneemt voor een slordige 52  miljard dollar. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door een media-regulator.

Het is niet de eerste overname van Disney in de mediawereld. In 2006 werd Pixar door Lucasfilm Ltd. en Steve Jobs al verkocht aan Disney. In 2012 volgde de rest van Lucasfilm (en daarbij de hele Star Wars-franchise). Ook het Marveluniversum werd enkele jaren geleden deel van Disney.

Waarom de overname?

The Walt Disney Company droomt al een tijdje van haar eigen streamingdienst. Daarmee wil ze Netflix (en Hulu) beconcurreren. Eerder dit jaar werd ook al aangekondigd dat Disney al haar content gaat terugtrekken van Netflix om haar eigen gelijkaardige dienst op te richten.

Door de overname van Fox wordt het aanbod van Disney uitgebreid. Hierdoor bezit Disney nu de rechten op alle films van 20th Century Fox. Fox Broadcasting en televisiestations Fox news en Fox Business worden buitengesloten van de mega-deal. Maar docuzender National Geographic behoort wel tot het gedeelte dat door Disney wordt overgenomen.

Disney gaat zelfs verder en ruilt 0.2745 % van haar eigen aandelen voor de schuldenberg van Fox: een slordige 13.7 miljard dollar.

Van Silly Symphonies tot een combi van Avengers en Fantastic Four

Ken jij ze nog? De Silly Symphonies zijn de eerste korte animiatiefilmpjes die Oprichter van Disney, Walt Disney, in de ‘20’s op de wereld afstuurde. Het waren absurde (stomme) tekenfilmpjes met een knotsgekke afloop, volledig begeleid door muziek.

Maar op de streamingdienst gaan we evengoed de Disney Classics kunnen bewonderen. Wie droomt er niet van om Frozen of The Lion King in loop te bekijken.

Op die dienst gaan natuurlijk ook speelfilms staan. Denk maar aan Avatar, of Titanic (beiden van James Cameron én beiden goed voor een box office-record) en het hele Star Wars-universum.

Ook Marvel Universe, dat al van Disney Pictures was, ga je kunnen bekijken. Ook een merge tussen de Marvel-superhelden en de helden van 20th Century is mogelijk (Fantastic Four bijvoorbeeld). De toekomst zal uitwijzen of we Thor en The Invisible Woman in één productie gaan kunnen zien.

Ook zal Disney sterker staan met documentaires: daar zorgt National Geographic dan weer voor. Disney trekt docu’s over de natuurwereld, geschiedenis en diverse andere onderwerpen naar zich toe.

Economisch verstandig

Ook economisch gezien is dit een meesterzet van Disney. Nadat het nieuws bekend raakte steeg het aandeel op de beurs met meer dan 3%. Disney blijft groeien als bedrijf an sich, en stelt zichzelf als maar meer in een almachtige positie op.

Daarom wordt de overname eerst gecontroleerd door een externe mediaregulator om af te toetsen of Disney niet te veel macht in handen krijgt en op die manier de media monopoliseert.

Rest ons nog de vraag of de Disney Princesses en Disney Villains gaan worden uitgebreid met de nieuwe toevoegingen, denk maar aan Anastasia (en haar villain Rasputin).

Disney of Netflix?

Door de grote verscheidenheid aan content is er dus voor elk wat wils… net zoals bij Netflix. Maar is dit genoeg om Netflix te beconcurreren? Want de vraag of ik Netflix zou laten vallen voor een streamingdienst van Disney is heel moeilijk te beantwoorden. Toegegeven: na vandaag is het wel aantrekkelijker.

Het grootste voordeel aan een streamingdienst van Walt Disney is dat je zeker bent dat de content die er op staat, er ook op blijft staan. Netflix sluit contracten af, dus wanneer zo’n contract is afgelopen, verdwijnen de series van de dienst.

Wat denk je?

Wordt de streamingdienst van Disney hierdoor een succesverhaal of gaat het toch floppen? Let us know in de reacties.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Ga Jij ‘The Crown’ Kijken? Lees Dit Dan Eerst!

Elizabeth II zit ruim 60 jaar op de troon. Na al die tijd spreekt ze nog steeds tot de ver…