Home België Welke Impact Mogen We Verwachten Tijdens De Acties Van ACOD?

Welke Impact Mogen We Verwachten Tijdens De Acties Van ACOD?

0

Volgende week, op 10 oktober, is het weer zover. Bij BPost, NMBS en de Lijn haalt een deel van het personeel de stakingspiketten opnieuw boven. En ze zijn lang niet de enigen. Waarom ze dat doen en welke hinder jij kan ondervinden, ontdek je hier.

Eind augustus kondigde ACOD Spoor, de socialistische spoorvakbond een staking aan. De andere facties van ACOD volgden al snel. “Op 10 oktober is er geen algemene staking. Het is eerder een reactiedag tegen besparingspolitiek van premier Michel en Vlaams minister-president Bourgeois,” klinkt het bij ACOD. “Het is een actiedag, er zal dus niet in alle sectoren gestaakt worden.” De premier is niet beschikbaar voor commentaar.

We voeren actie tegen de provocaties van het zomerakkoord waarbij de statuten en pensioenen op de helling komen te staan. Het Water staat ons aan de lippen.

Er zal gestaakt worden bij:

 • NMBS
 • Tram en bus
 • BPost
 • Gevangenissen
 • Vlaamse overheidsadministraties
 • VRT
 • Regionale en lokale besturen

Er zal niet alleen gestaakt worden. In de onderwijssector zal er een informatiemoment volgen en er zullen mensen cuberdons uitdelen in de Proximusfilialen, want ook daar wordt hevig bespaard.

Alleen ACOD

ACV Openbare Sector, de Christelijke overheidsvakbond, en VSOA (de liberale overheidsvakbond) laten weten niet mee te staken. “Onze strategie ligt anders dan die van ACOD. We wilden vooraf met de andere vakbonden overleggen om een actiestrategie te bespreken,” hoor ik bij ACV. Daar gaat er per sector in overleg bekeken worden wanneer welke acties kunnen plaatsvinden.

Maar wie voert er nu allemaal actie?

NMBS

“Bij het spoor zal de hinder groot zijn,” verklaart Bart Crols, woordvoerder bij NMBS. Het Belgisch spoornetwerk is geïntegreerd. Dat wil zeggen dat gebeurtenissen op één bepaalde spoorlijn invloed heeft op een andere spoorlijn. Als het seinhuis van Brussel-Centraal bijvoorbeeld onderbemand is, kunnen er geen treinen rijden op de Noord-Zuid verbinding. Dan is het hele treinverkeer verstoord.

Om een trein te laten rijden zijn er verschillende factoren nodig: personeel in het seinhuis, treinbegeleiders en bestuurders. Als een van die factoren wegvalt, kan de trein niet rijden. De specifieke hinder zal pas op 10 oktober zelf waargenomen kunnen worden. De NMBS raadt de pendelaars aan om de informatiekanalen goed in de gaten te houden.

BPost

Bij BPost zullen de meeste kantoren open zijn. Dat is afhankelijk van hoe gemakkelijk de mensen op hun post geraken. Wel zullen de brievenbussen waarschijnlijk leeg blijven. “Op dit moment is het nog koffiedik kijken. We zijn zelf nog de mogelijke impact aan het opmeten,” klinkt het bij BPost.

© BPost

VRT

Bij VRT kan het zijn dat een deel van het personeel staakt. Het is slechts een deel van de medewerkers die aangesloten zijn bij het ACOD. “Normaal gezien is er geen impact op de programmatie,” zegt Bob Vermeir, woordvoerder van VRT.

De Lijn

Bij De Lijn zal de hinder pas de ochtend van de staking zelf opgemeten kunnen worden. Normaal gezien staat de informatie vanaf half 7 op hun website.

© De Lijn

Ambtenarij

Bij de Vlaamse en Federale ambtenaren zal gestaakt worden. Op Federaal niveau komen de vaste benoemingen op de helling te staan.

Onderwijs

Bij het onderwijs zal niet gestaakt worden. Kinderen kunnen gewoon naar school. Om 10 over 10, zullen de ACOD-vakbondsafgevaardigden hun collega’s inlichten over over de problemen in de andere sectoren en onderwijs.

In onderwijs is er geen druk rond vaste benoemingen. Op 1 januari volgend jaar worden zelfs 1000 leerkrachten vast benoemd, maar doordat er op andere niveaus druk komt op de vaste benoemingen, is men daar bij de sector onderwijs van ACOD ook op hun hoede voor. “Wel is er een te grote werkdruk in het onderwijs. Het wordt als maar moeilijker om werkbaar te werken, onder andere ten gevolge van het M-decreet,” volgens de onderwijssector binnen het ACOD. “Er is onvoldoende ondersteuning”. Ook zou de situatie voor startende en oudere leerkrachten niet ideaal zijn.

Regionale en lokale besturen (RLB)

 • OCMW
 • Politie
 • Brandweer
 • Intercommunales
 • Openbare ziekenhuizen

Bij de sector RLB van het ACOD willen ze de burger zo weinig mogelijk treffen. Wel kan het zijn dat hier en daar een kinderdagverblijf niet opent en dat een aantal intercommunales hun vrachtwagens laten staan, dus het kan bijvoorbeeld zijn dat je afvalzak niet wordt opgehaald. In sommige intercommunales is de stakingsbereidheid groter dan bij anderen. Er zal geen volledige blokkade komen, wel gaan hier en daar stakingspiketten staan.

Wat vind jij?

Ga jij op je werk geraken? Ben jij het eens met de stakers? Laat het hieronder weten in de reacties!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Nieuw Vervoersplan Van NMBS Is Er! Wat Verandert Er Allemaal?

Goed nieuws! Vanaf vandaag gaat het nieuwe vervoersplan van de NMBS van start.  …