Home België Alexander De Croo Niet Akkoord Met “Geen Wi-Fi Op Treinen” Beslissing

Alexander De Croo Niet Akkoord Met “Geen Wi-Fi Op Treinen” Beslissing

0
Wi-Fi

Eerder deze week kondigde spoorbaas Sophie Dutordoir aan dat de NMBS geen Wi-Fi zal voorzien op haar treinen. Daar is Alexander De Croo niet mee akkoord.

De vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) reageert ‘verbaasd’ op de uitspraak van Dutordoir van maandag, waar ze liet weten dat de NMBS geen Wi-Fi zal voorzien in de treinen. De Croo en minister van Mobiliteit, François Bellot (MR) willen met haar rond de tafel zitten.

Dutordoir liet weten dat in nieuwe treinen er ook geen Wi-Fi aanwezig zal zijn: “Het is te duur en de telecomoperatoren hebben mij bevestigd dat het hele spoornet tegen eind 2018 volledig gedekt zal zijn door 2G, 3G en 4G”. Maar daar gaat De Croo niet mee akkoord:

De minister heeft begrip voor het feit dat het moeilijk en duur is om wifi te installeren op de oude treinstellen. Maar op de nieuwe treinstellen zou dit wel moeten kunnen.

Op 10 juli 2015 werd het moderniseringsplan van de NMBS goedgekeurd. De Croo liet opmerken dat hierin wel degelijk sprake was van Wi-Fi op treinen.

De raad van bestuur van de NMBS heeft in 2015 een aankoopprogramma 2018-2021 goedgekeurd voor 3 miljard euro. Het betreft in totaal 445 voertuigen, goed voor zowat 50.000 zitplaatsen. Er is toen wel degelijk aan de leverancier gezegd dat ze de bedrading en bekabeling voor wifi moesten voorzien. Die nieuwe treinen moet je gewoon wifi-klaar maken.

Groot-Brittannië, Nederland, Zweden, Finland en Letland zijn landen waar er allemaal al Wi-Fi op de treinen te vinden is. In België is dat helaas dus nog niet en ziet het er naar uit dat dit ook niet voor de nabije toekomst zal zijn. Wel is er in ons land op een aantal buitenlandse hogesnelheidsverbindingen Wi-Fi beschikbaar en werden er vorig jaar ook testen uitgevoerd voor drie maanden lang. Reizigers konden toen gratis Wi-Fi uittesten op de lijn Eupen-Oostende, maar volgens Dutodoir zal het daar dus bij blijven en gaan ze geen verdere uitwerking uitvoeren.

Wat denk jij?

Is het ok dat het spoornet tegen eind 2018 volledig gedekt zal zijn door 2G, 3G en 4G? Of toch liever Wi-Fi op de treinen? Laat je horen in de reacties beneden!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Nieuw Vervoersplan Van NMBS Is Er! Wat Verandert Er Allemaal?

Goed nieuws! Vanaf vandaag gaat het nieuwe vervoersplan van de NMBS van start.  …