Home Tech Welkom iPhone X – Apple Bevestigt Wat Iedereen Al Wist

Welkom iPhone X – Apple Bevestigt Wat Iedereen Al Wist

0

Apple heeft deze avond zoals verwacht de nieuwste generaties iPhones en Apple Watch aangekondigd. De keynote zelf kon echter helemaal niet verrassen wegens de vele lekken die er in de laatste maanden geweest zijn. 

Apple verwelkomde voor de eerste keer de pers in het Steve Jobs Theater voor een keynote die er nooit één was. De lekken in de aanloop naar het event waren enorm talrijk en eind vorige week werden nog enorm veel details vrijgegeven in de Golden Master van iOS 11. De grote vraag was niet zozeer welke nieuwe producten aangekondigd zouden worden, maar eerder hoe ze aangekondigd zouden worden. De keynote gemist? Hierbij alvast een samenvatting van wat er allemaal aangekondigd werd.

Introductie

Na een quote van de Steve Jobs, de overleden oprichter van Apple, nam Tim Cook het woord met de vermelding dat het alleen maar passend is dat Steve zelf het nieuwe theater zou openen. Hij gaf uitleg over Apple Park en het nieuwe Steve Jobs Theater, waar in de toekomst veel nieuwe aankondigingen zullen gebeuren. Na een update over de evolutie van de Apple Stores werd er snel overgeschakeld naar nieuwe producten.

Apple Watch Series 3 en watchOS 4

We gingen meteen over naar gingen we over naar de eerste echte aankondigingen. Voordat de nieuwste generatie Apple Watch getoond werd kregen we eerst nog te weten dat watchOS 4 veel gerichter de hartslag zal registreren en zelfs waarschuwingen zal kunnen doorgeven als de hartslag in een inactieve periode te hoog blijkt te zijn. Na deze softwarematige features werd dan uiteindelijk toch de Apple Watch Series 3 aangekondigd. De Series 3 zal uitkomen in een Wi-Fi- en Cellular-versie en knap aan de cellular-versie is dat het hele scherm gaat dienen als de antenne. De cellular-versie zal op momenten dat je iPhone niet in de buurt is volledig onafhankelijk kunnen werken, allemaal dankzij een ingebouwde e-sim. Je zal er telefoongesprekken mee kunnen voeren, berichten mee kunnen versturen en zelfs Apple Music gaan streamen, rechtstreeks van de Watch zelf. De teleurstelling was dan ook bij mij zeer goed voelbaar toen Apple aankondigde dat de Cellular-versie van deze Watch in eerste instantie niet zal uitkomen in België. Het standaard wi-fi-model zal beschikbaar zijn vanaf 22 september, de prijs voor het wi-fi-model zal 369 euro zijn voor de 38mm, en 399 euro voor de 42mm. Ook de Series 1 blijft beschikbaar vanaf 269 euro.

Apple TV 4K

Vervolgens gingen we naar de Apple TV 4K. Zoals de naam doet vermoeden ondersteund deze nieuwe Apple TV de 4K-resolutie en zal hij ook overweg kunnen met HDR, om nog levendigere beelden te kunnen bekomen. De Apple TV 4K is processormatig gezien zeer goed uitgerust met een A10X Fusion chip, de processor die je bijvoorbeeld ook kan terugvinden in de laatste iPad Pro’s. Dit toont niet alleen dat deze Apple TV een goede toevoeging is aan jouw living, maar ook dat het een product is met een zeer brede toekomstvisie. De komende jaren zal deze Apple TV alles aankunnen wat jij wilt. Verder zal Apple in de iTunes Store 4K-films aanbieden aan exact dezelfde prijs als de standaard HD-films. De Apple TV 4K is beschikbaar op 22 september en zal 199 euro kosten voor 32GB en 219 euro kosten voor 64GB. Ook hier blijft de vorige generatie Apple TV beschikbaar in 32GB voor 159 euro, maar als ik eerlijk mag zijn is de kleine meerprijs echt wel het verschil in hardware waard.

iPhone 8 en 8 Plus

Daarna kregen we een eerste blik op de nieuwste iPhones: de iPhone 8 en 8 Plus. Met hun fantastische glazen afwerking aan de voor- en achterkant zijn dit toestellen die, ondanks de sterke gelijkenissen met de iPhone 7, toch een heel andere feel zullen krijgen. Ze zijn ook nog maar beschikbaar in 3 kleurenopties: Silver, Space Gray en Gold. Voor de eerste keer zal ook in deze iPhones gebruik gemaakt worden van een truetone-display, dat zijn kleuren zal aanpassen naar de ruimte waarin jij je bevindt. Wat er op je scherm staat gaat hierdoor veel natuurlijker overkomen, alsof je op papier aan het kijken bent.

Onder het scherm zal de iPhone 8-reeks aangestuurd worden door de A11 Bionic-chip. Deze is in werking zeer gelijkaardig met de iPhone 7 zijn Fusion-chip, al zijn er in dit geval 6 cores in de plaats van de 4 cores bij de 7-reeks. De 6 cores worden onderverdeeld in 2 performance-cores, voor de zwaardere taken, en in 4 high-efficiency-cores. Deze laatste zullen ervoor zorgen dat bij standaardtoepassingen (bellen, surfen, mailen, …) de iPhone 8 minder batterij zal gebruiken.

De camera’s hebben ook hier een upgrade gekregen, maar niet in het aantal megapixels (nog steeds 12), maar wel in de kwaliteit van de lenzen. Ook werd er voor de 8 Plus een nieuwe functie voorzien genaamd Portrait-Lighting, een functie die in real time het aanwezige licht gaat optimaliseren voor verschillende settings. Deze settings zullen ook achteraf nog toegepast kunnen worden. De functie zelf is weliswaar nog steeds in beta-modus, maar zal wel degelijk beschikbaar zijn op alle nieuwe iPhone 8 Plus-toestellen. Ook video’s zullen er beter uitzien met 4K-filmen op 60 frames per seconde en zelfs tot 240 frames per seconde in full HD (1080p).

Zoals al lang vermoed werd dient de glazen wand op de iPhone 8 en 8 Plus ook om het toestel draadloos op te laden. De iPhone 8 en 8 Plus zal draadloos kunnen opladen met stations die Qi-certified zijn.

De release van iOS 11 staat gepland op 19 september. Dit is, zoals verwacht, net voor de release van de nieuwe iPhone 8-reeks op 22 september. De iPhone 8 zal beschikbaar zijn in 2 opslagcapaciteiten: 64GB en 256GB en komt respectievelijk op 809 euro en 256 euro. De iPhone 8 Plus zal dezelfde opslagcapaciteiten hebben en beginnen op 919 euro en 1089 euro voor het 256GB-model. Ter vergelijking: het vorige flagship-model, de iPhone 7, begon op 769 euro voor 32GB. Dubbele opslag dus voor 40 euro meer.

One More Thing

Het is al even geleden dat in een Apple keynote “One More Thing” gezegd werd. Toen ik het daarnet hoorde vergat ik even dat in feite alles al geweten was over het toestel dat als volgende aangekondigd werd. Om de 10de verjaardag van de iPhone te vieren kondigde Apple officieel de iPhone aan die de mobiele industrie voor nog eens 10 jaar zou moeten leiden, naar het voorbeeld van de eerste iPhone. Het toestel heet de iPhone X (uitgesproken als iPhone 10) en zal buiten alle nieuwe functies van de iPhone 8 en 8 plus ook nog een OLED-scherm bevatten dat Apple het Super Retina Display noemt.

Zoals verwacht is de home-button en daarmee ook de Touch-ID verdwenen, al heeft deze plaats gemaakt voor Face ID, de nieuwe gezichtsherkenningsfeature. Apple zou enorm veel werk geïnvesteerd hebben om zeker te zijn dat deze beveiligingsfeature niet kan omzeild worden met een foto of met een masker. Om zeker te zijn of dit effectief geslaagd is zullen we de eerste testen door echte gebruikers moeten afwachten. De technologie achter Face ID gaat uiteindelijk ook de drijvende kracht zijn achter de Animoji. Hierbij zullen jouw gelaatsuitdrukken (en stem!) opgenomen kunnen worden en gecombineerd worden met een emoji naar keuze. Zo kan je in je berichten een Emoji toch een persoonlijke touch geven.

De camera van de iPhone X zal dezelfde verbeteringen hebben als de 8-reeks, al gaan deze lenzen ook gebruik kunnen maken van Dual Optical Stabilisation. Hiermee zal het trillen van je handen nog minder invloed hebben op het maken van een foto. Verder introduceert de iPhone X ook Portrait Mode en Portrait Lighting voor de selfie-camera.

Ook de iPhone X wordt aangedreven door de A11 Bionic-chip en in dit toestel komt de energiezuinigheid van de chip helemaal tot zijn recht. Door de chip zal de iPhone X zelfs 2 uur meer batterij hebben dan de iPhone 7, die naar batterijduur toe al fantastisch scoorde.

De iPhone X zal beschikbaar zijn vanaf 3 november, maar verwacht dat de levertermijn zeer snel zeer hoog zal worden door de grote vraag. Het is, als je interesse hebt in deze iPhone, bijgevolg aan te raden om het toestel te pré-orderen zodra het mogelijk is van 27 oktober. Mogelijk openen Premium Resellers en andere retailers al vroeger wachtrijen, al is dat op dit moment nog niet duidelijk. De iPhone X zal uitkomen in 2 kleurenopties: Silver en Space Gray, en zal 1159 euro kosten voor 64GB en 1329 euro voor 256GB.

 

AirPower-mat

Als kers op de taart kregen we nog een preview te zien van de AirPower-mat, een Apple-accessoire dat buiten je iPhone ook ruimte genoeg heeft om bijvoorbeeld ook je Apple Watch en je Airpods draadloos op te laden. Voor deze laatste is het wel en vereiste dat je een nieuwe case koopt die deze functie ondersteunt. De AirPower-mat zal ergens in 2018 beschikbaar gemaakt worden.

Heeft Apple Jou Verrast?

Is de keynote uiteindelijk exact geworden wat je ervan verwacht had of heeft Apple je toch kunnen verrassen? Ben je van plan om één van de nieuwe producten te kopen? Laat het weten in de reacties!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Huawei Mate 10 Pro – Beste smartphone van 2017 (Review)

De Huawei Mate 10 Pro is sinds eind november beschikbaar in de winkel (799€) en na een tes…