Home Wereld Orkaan Irma Is “Krachtigste Orkaan Ooit”. Wat Betekent Dat?

Orkaan Irma Is “Krachtigste Orkaan Ooit”. Wat Betekent Dat?

0

Orkaan Irma baant zich op dit moment een weg door de Caraïben. De voorbije dagen is de tropische storm uitgegroeid tot een orkaan van categorie 5, de tweede op rij al in de regio.  Maar wat betekent dat nu, en hoe groot is de schade? Je leest het hier.

Krachtigste orkaan ooit

Orkaan Irma is, net zoals alle orkanen, ontstaan als een tropische storm boven de Atlantische Oceaan. Wanneer zo’n storm boven de Stille Oceaan uitgroeit tot een orkaan spreekt men van een tyfoon. Verder zijn de eigenschappen gelijk. Op enkele dagen tijd is Irma uitgegroeid tot een Orkaan van categorie 5. Dat is de zwaarste klasse. Irma meteen de krachtigste orkaan ooit in de Atlantische Oceaan.

Orkanen worden opgedeeld op een schaal die de kracht van de orkaan meet: de schaal van Saffir-Simpson. Die bestaat uit vijf onderverdelingen: van klasse 1 tot 5. Die klasse definieert onder andere de windsnelheden en de stormvloeden (de extra hoogte van het zeewater).

Klasse 1

  • Windsnelheden: 119 km/h tot 153 km/h
  • Stormvloed: 1,20 m tot 1,50 m

Klasse 2

  • Windsnelheden: 154 km/h tot 177 km/h
  • Stormvloed: 1,80 m tot 2,40 m

Klasse 3

  • Windsnelheden: 178 km/h tot 209 km/h
  • Stormvloed: 2,70 m tot 3,70 m

Klasse 4

  • Windsnelheden: 210 km/h tot 249 km/h
  • Stormvloed: 4,00 m tot 5,50 m

Klasse 5

  • Windsnelheden: 250 km/h. Ter vergelijking: bij orkaan Irma zijn er windstoten tot 300 km/h.
  • Stormvloed: meer dan 5,50 m.

(Lees verder onder de Tweet)

Schade

(Lees verder onder de Tweet)

De schade van orkaan Irma is enorm. Op dit moment verplaatst de orkaan zich over de Caraïben richting de Amerikaanse staat Florida. Onder andere Puerto Rico en Sint-Maarten hebben deze superorkaan al over zich heen gehad. Er wordt melding gemaakt van afgerukte daken en ondergelopen straten. Op Sint-Maarten is de elektriciteitscentrale uitgevallen en zijn verschillende bomen en elektriciteitspalen uitgerukt. Enkele eilanden staan voor een groot deel onder water. Er zou melding zijn van slachtoffers op Sint-Maarten.

(Lees verder onder de Tweets)

Op dit moment is Irma opweg naar de Amerikaanse Maagdeneilanden. Die bereiden zich nu voor op het ergste. Ook de Dominicaanse Republiek en Haïti worden binnen enkele uren getroffen door de orkaan. Daarna vervolgt Irma zijn route naar de Amerikaanse staat Florida. Al deze gebieden bereiden zich voor op een totale apocalyps. De respectievelijke overheden raden hun burgers aan om te evacueren.

(Lees verder onder de Instagrampost)

Invloed van klimaat?

Volgens recente onderzoeken heeft het klimaat geen invloed op het aantal orkanen dat er elk orkaanseizoen ontstaan. Het klimaat heeft wel invloed op de kracht van de orkanen. Het aantal krachtige orkanen zal wel toenemen.

(Lees verder onder de Tweet)

Een van de voorwaarden voor het ontstaan van een orkaan is dat er voldoende open water is. Het water moet warmer zijn dan 22°C. Doordat orkanen een verkoelende functie hebben voor onze planeet, zakt de temperatuur van het water na de doortocht van een orkaan. Door de opwarming van de aarde is het water sneller terug op temperatuur. Er is dus nieuwe brandstof om de volgende orkaan krachtig te maken.

Het warme water verdampt en volgt een kronkelige weg naar de stormcel boven water. Koude lucht wordt kronkelend naar omlaag gestuwd. Zo ontstaat met voldoende snelheid het oog van de orkaan. In dat oog is het windstil.

(Lees verder onder de Tweet)

Naamgeving

Orkanen krijgen hun naam volgens het Alfabet. Orkaan Harvey was nog maar net weg. En daar was Irma. De volgende orkaan heet José (die is trouwens al ontstaan boven de Atlantsiche Oceaan). De namen zijn afwisselend mannelijk en vrouwelijk. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt. Na de letter W, begint men met het Griekse Alfabet, zoals in 2005.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Disney Researches Werken Aan Vuurwerk Dat Je Kan ‘Voelen’

Blind, maar toch kunnen genieten van vuurwerk? Dat willen researchers bij Disney waarmaken…