Home Film & Televisie Dit Waren De Emmy Awards 2017: Winnaars En Verliezers

Dit Waren De Emmy Awards 2017: Winnaars En Verliezers

0

Dankzij de 69ste Primetime Emmy Awards weten we wat de beste tv-shows en -reeksen waren van het voorbije tv-seizoen. Hoe goed ‘The Crown‘ of ‘Saturday Night Live‘ het er vanaf brachten op het gala ontdek je hier.

De grote winnaars

De meest geprezen programma’s op de 69ste Primetime Emmy Awards waren ‘Big Little Lies‘ (HBO) en ‘The Handmaid’s Tale‘ (Hulu). Elk sleepten ze vijf beeldjes in de wacht. Ze worden op de voet gevolgd door de Live-comedyreeks ‘Saturday Night Live‘ (NBC) met 4 prijzen.

  • ‘Big Little Lies‘ (HBO) – 8 nominaties/5 Emmy’s

Deze ietwat duistere commedy-dramareeks van de hand van David E. Kelley is een miniserie van zeven afleveringen. De reeks gaat over een moord op een benefietavond van een lagere school en is gebaseerd op de gelijknamige roman van Liane Moriarty.

De serie ontving de Emmy’s voor ‘Beste miniserie’, ‘beste vrouwelijke hoofdrol’ (Nicole Kidman), ‘Beste mannelijke bijrol’ (Alexander Skarsgård), ‘Beste vrouwelijke bijrol’ (Laura Dern) en tot slot ‘Beste regisseur van een miniserie’ (Jean-Marc Vallée).

  • The Handmaid’s Tale‘ (Hulu) – 7 nominaties/5 Emmy’s

Dit is een Amerikaanse dramareeks van Bruce Miller. Ook deze serie is gebaseerd op een boek: ‘The Handmaid’s Tale‘ van Margaret Atwood. In de nabije toekomst staat de volledige samenleving op instorten ten gevolge van soa’s, waardoor de vruchtbaarheid afneemt…

De serie ontving Emmy’s voor ‘Beste dramareeks’, ‘Beste vrouwelijke hoofdrol in een dramaserie’ (Elizabeth Moss), ‘Beste vrouwelijke bijrol in een dramareeks’ (Anna Dowd), ‘Beste regie van een dramareeks’ (Reed Morano) en ‘Beste script van een dramareeks’ (Bruce Miller).

  • Saturday Night Live‘ (NBC) – 7 nominaties/4 Emmy’s

Saturday Night Live‘ loopt al 42(!) seizoenen op het Amerikaanse scherm. In de show worden geregeld sketches opgevoerd met een politieke lading. Zo kreeg Alec Baldwin het beeldje van ‘Beste mannelijke bijrol in een comedyreeks’ voor zijn wereldbekende Donald Trump-imitatie.

De andere Emmy’s voor SNL zijn: ‘Outstanding Variety Sketch‘, ‘Beste vrouwelijke bijrol in een comedyreeks’ en ‘Beste regie van een variétéreeks’ (Don Roy King).

Andere winnaars met meer dan één beeldje zijn: ‘Atlanta’ (FX) – 5 nominaties, ‘Black Mirror: San Junipero’ (Netflix) – 2 nominaties, ‘Last Week Tonight with John Oliver’ (HBO) – 3 nominaties en ‘Veep’ (HBO) – 10 nominaties.

Bij de zenders en streamingplatforms is HBO de grootste winnaar met 10 Emmy’s uit 46 nominaties. Streamingsdienst Netflix is teleurgesteld met slechts vier prijzen uit 27 nominaties.

Opvallend: slechts één Emmy voor ‘The Crown‘ (Netflix)

Topreeks ‘The Crown‘ van Netflix ahd vijf nominaties, maar kon maar één prijs in de wacht slepen. De reeks over het reilen en zeilen aan het Britse hof vanaf 1947 is de duurste reeks ooit. Netflix heeft er 6 seizoenen van besteld. Ruw geschat kostte het eerste seizoen ongeveer 113 miljoen euro.

Alleen al daarom en om wille van de historische correctheid en de acteerprestaties van Claire Foy &Co is het verbazingwekkend dat er slechts één Emmy is voor de reeks is. John Litgow won de Emmy voor ‘Beste mannelijke bijrol in een dramaserie’ voor het neerzetten van premier Winston Churchill.

Wat zijn de Emmy Awards eigenlijk?

Kort door de bocht: wat de Oscars of Academy Awards betekenen voor het witte doek, dat betekenen de Emmy Awards voor het kleine scherm (en intussen ook de streamingsdiensten). De Emmy’s belonen ‘Buitegewone prestaties’ in de televisie-industrie. Dit zijn dus niet alleen reeksen, maar ook tv-films.

De belangrijkste Emmy’s zijn natuurlijk de Primetime Emmy Awards. Daar worden traditioneel de programma’s die tijdens de piekuren worden uitgezonden bekroond. Daarnaast zijn er ook gala’s waar documentaires, daguitzendingen en internationale inzendingen worden bekroond.

In de geschiedenis van de Emmy’s zijn er zelfs twee Belgische winnaars: ‘Benidorm Bastards‘ en ‘Wat Als?

Wat vind jij?

Hebben de winnaars terecht gewonnen of niet? Plaats jouw mening hieronder in de reacties.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Filmwereld Door Elkaar Geschud: Disney Neemt Fox Over

Het is een belangrijke dag vandaag in de entertainmentwereld. Disney heeft Fox Entertainme…