Home België 80 Kaarsjes Voor Paola – 8 Dingen Die Je Nog Niet Wist Over De Koningin

80 Kaarsjes Voor Paola – 8 Dingen Die Je Nog Niet Wist Over De Koningin

0
Paola

Koningin Paola mocht 80 Kaarsjes uitblazen op 11 september en daar hoort natuurlijk een passende taart bij. Om haar verjaardag in de verf te zetten zijn hier 8 dingen die je nog niet wist over haar.

1. Mussolini

Paola werd geboren als jongste dochter in een gezin van zeven kinderen op 11 september 1937. Haar vader was een Italiaans edelman, Fulco Ruffo di Calabria, die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog tot oorlogsheld bewees. Hij had later ook banden met het regime van Benito Mussolini, hij zetelde in de Italiaanse senaat tussen 1934 en 1944 toen die laatste aan de macht was. Paola verloor haar vader toen ze slechts acht jaar oud was. Naast Italiaanse voorouders heeft ze ook Belgische en Nederlandse roots.

2. Rome

In 1958 leerde Paola de toenmalige prins Albert kennen, de jongste zoon van koning Leopold III en Astrid. Een jaar later werd het huwelijk aangekondigd. Groot was de verbazing dan ook dat de plechtigheid in Rome zou plaatsvinden – en niet in Brussel, zoals gebruikelijk was. Paus Johannes XXIII zou het huwelijk persoonlijk inzegenen.

Dit veroorzaakte een politieke en diplomatieke rel in België, waarna de beslissing werd genomen om het huwelijk in België te houden. Dat werd gesloten op 2 juli 1959.

3. Dolce Paola

De jeugdige Paola deed een frisse wind waaien door het Belgische hof. In geen tijd werd de prinses een stijlicoon van de jaren 60. De prinses werd vergeleken met Grace van Monaco omwille van haar stijl en schoonheid. Ook was zij de eerste Europese prinses die in bikini werd gefotografeerd.

Het nummer ‘Dolce Paola’ van Adamo getuigt van haar populariteit, zij diende namelijk als inspiratie.

4. Delphine Boël

Ondanks het feit dat Albert en Paola samen drie kinderen hebben gekregen (Filip, Astrid & Laurent) kende hun huwelijk de nodige problemen. Reeds in de jaren 60 waren er namelijk geruchten over een mogelijke scheiding en buitenechtelijke affaires.

Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter van Albert met barones Sybille de Selys Longchamps laat sinds 1999 van zich spreken. In de biografie over koningin Paola van Mario Danneels werd haar bestaan naar buiten gebracht. Dit nieuws sloeg in als een bom, kort voor het huwelijk van Filip & Mathilde. Om zijn huwelijk te redden zou Albert alle contact met haar moeder hebben verbroken en weigert hij haar nu ook te erkennen.

Zowel in 1969 als in 1976 werd een aanvraag tot scheiding ingediend, aldus de barones. Volgens haar werd er door koning Boudewijn geen druk uitgeoefend op zijn broer om niet te scheiden. Royalty-kenners menen dat Boudewijn wel degelijk zijn invloed heeft gebruikt om een scheiding te verhinderen.

5. Vorstin

Op 31 juli 1993 overleed koning Boudewijn en werd hij opgevolgd door zijn broer. Paola werd dus de zesde koningin der Belgen.

Er heerste echter verwarring over de troonopvolging. Men had verwacht dat Boudewijn zou worden opgevolgd door Filip, die hij al die jaren leek te hebben klaargestoomd voor het koningschap. Wettelijk kan dit echter niet, tenzij Albert ten gunste van zijn zoon afstand zou hebben gedaan van zijn rechten. Dit zou jarenlang tot wrevel leiden binnen de koninklijke familie.

6. Kevers

Als vorstin verleende Paola haar Hoge Bescherming aan heel wat instellingen, maar haar hart ging altijd al uit naar de kunst. Zo zette zij zich in om het Paleis in Brussel te moderniseren en een hedendaagse look te geven. Hiervoor schakelde zij de kunstenaar Jan Fabre in. Hij versierde het plafond en de luchter van de spiegelzaal in 2002 met een anderhalf miljoen schilden van Kevers.

7. Troonsfstand

2013 was dan weer het jaar waarin Albert II afstand deed van de troon en werd opgevolgd door zijn zoon Filip. Paola verdween naar de achtergrond en zou samen met Albert het grootste deel van de tijd in haar geliefde Italië doorbrengen. De troonsafstand zorgde voor strubbelingen binnen de koninklijke familie, zo blijkt ook uit het interview dat koning Albert naar aanleiding van zijn 80e verjaardag gaf. De afgelopen maanden had de koningin ook problemen met haar gezondheid. Begin dit jaar werd zij nog opgenomen na een val.

8. Ereburger

Haar 80e verjaardag bracht Paola in Italië door, namelijk op het kleine eiland Salina. Albert en Paola werden er tot ereburgers geslagen op de verjaardag van de koningin. De dood van haar jongste broer op 27 augustus zorgt er uiteraard voor dat deze verjaardag een trieste bijklank heeft. Paola blijft nu als jongste van 7 kinderen achter.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Nieuw Vervoersplan Van NMBS Is Er! Wat Verandert Er Allemaal?

Goed nieuws! Vanaf vandaag gaat het nieuwe vervoersplan van de NMBS van start.  …